Depressie door Stress? 3 Gouden Tips!

man met depressie door stressDepressie door stress is een fenomeen dat bij velen voorkomt. Op deze pagina leggen we uit hoe dit komt en wat nog veel belangrijker is: je krijgt 3 Gouden Tips om verlost te raken van je depressie door stress!

Wanneer je stress hebt is je lichaam ontregeld en uit balans. In eerste instantie ga je ervan uit dat rust nemen en slaap de juiste remedie is. Je systeem is bij aanhoudende stress echter 24 uur per dag ontregeld.

 

Stress en Depressie

Bij aanhoudende stress heb je te kampen met continue onrust. Deze onrust blijft jammer genoeg óók tijdens je slaap in je lichaam zitten.Het blijft maar negatief borrelen in je onderbewustzijn en de kwaliteit van je slaap is gewoonweg slecht te noemen.

 

Meisje met depressie door stress

Cortisol en Adrenaline

Dat de kwaliteit van je nachtrust ondermijnt word, komt met name doordat je lichaam ten gevolge van de aanhoudende stress teveel van het hormoon cortisol aanmaakt.

Op zichzelf staand is cortisol een belangrijk en nuttig hormoon. Het zorgt ervoor dat je je een tijdje scherp en alert blijft wanneer je grotere druk ervaart. Adrenaline doet dit ook, maar dan voor kortdurende scherpte bij acute situaties, meestal betreft het dan fracties van seconden.

Een voorbeeld van de werking van adrenaline is wanneer je bijna wordt aangereden of aangevallen wordt door een wild beest. Sommige mensen hebben door de werking van adrenaline het gevoel dat ze ‘leven’ en creëren zelf situaties om een adrenaline kick of rush te ervaren. Denk hierbij dan aan activiteiten als bungy jumpen of parachute springen.

Cortisol is daarentegen werkzaam bij situaties voor de langere duur, wanneer je bijvoorbeeld een belangrijke resultaten moet behalen op je werk om je baan te behouden of kans te maken op een gewilde promotie.

Dit geldt ook voor sporters bij belangrijke wedstrijden en dergelijke. Je kunt dan een tijdje boven je normale functioneren presteren. Wanneer je je doel behaald hebt daalt het cortisolniveau weer naar normale proporties.

Verstoorde Werking

Wanneer de productie van cortisol verstoord raakt en dus niet normaliseert, raak je lichamelijk en geestelijk in de problemen. Bovendien komen bij aanhoudende stress andere lichaamsfuncties in het gedrang. Deze worden dan niet op peil gehouden, het op prestatiegerichte cortisol gaat overheersen en neemt je volledig in beslag. Je lichaam staat in feite constant in een overlevingsmodus.

Dat betekent dat je lichaam geen energie meer overhoudt om andere belangrijke zaken te kunnen blijven onderhouden waaronder je gemoedstoestand. Deze krijgen dan geen ‘voeding’ meer. Over voeding gesproken: het verbruiken van teveel energie om de aanmaak van cortisol te kunnen blijven continueren heeft een negatief effect op je spijsvertering. Kortom: het gaat gewoonweg niet goed met je. Je gemoedstoestand is verre van positief geraakt. De enige gemoedstoestand die overblijft is dat depressieve gevoel…

vrouw met stress en zorgen

Depressie bij Stress te Lijf Gaan!

Er zijn verschillende manieren om van die allesoverheersende en verzengende depressie af te komen. Echter, bij een depressie is vrijwel alles al snel teveel gevraagd, aangezien je je in belabberde toestand bevindt.

Dus sporten zou je enorm kunnen helpen, maar zie je er maar eens toe te zetten in jouw toestand…

Wat te doen?

Weet je, het is echt belangrijk om de lat niet te hoog te leggen. Het gaat er namelijk om dat je het dagelijks – bij voorkeur met gemak en veel plezier – gaat doen. En niet dat je er huizenhoog tegenop ziet, want dat houdt niemand vol in de praktijk. En zeker niet elke dag!

Start daarom gewoon met onderstaande 3 Gouden Tips en beloof jezelf dat je dit enkele weken echt dagelijks zult blijven doen. Je zult dan merken dat het voor je gaat werken!

3 Gouden Tips

stress reductie door ademhaling
1. Ademhaling

Welnu; éen van de problemen bij depressie is je ademhaling. De kwaliteit van je ademhaling is dan verre van optimaal en vooral oppervlakkig. En dat dan elke dag weer. En of dat nog niet genoeg is, ook nog ‘ns de hele dag door….
Goed nieuws! Want gelukkig is dat verkeerde adem halen heel eenvoudig te verhelpen! Check ook onze blog Ademhaling Reduceert Vermoeidheid door Stress.

2. Koud AfdouchenMan onder koude douche van waterval

Koud afdouchen is heel goed voor je gezondheid omdat je een energieboost krijgt van het koude water. Je lichaam wordt geprikkeld om de lichaamstemperatuur gelijk te houden, waardoor je immuunsysteem op positieve wijze gepusht wordt.

Dit heeft een zeer positieve invloed heeft op je stressgerelateerde depressie en op de koop toe blijkt het een uitstekend afweermiddel tegen ziekten tegen ziekten als de griep volgens de medische wetenschap.

Met het dagelijks koud afdouchen heb je een krachtige tool in handen! Koud afdouchen is  natuurlijk een activiteit die je niet in de koude kleren gaat zitten. 🙂 Je zult er in eerste instantie misschien enige lichamelijke weerstand tegen hebben. Echter, juist wanneer je de kracht hebt je over deze weerstand heen te zetten, bewijs je jezelf iets belangrijks. Je hebt namelijk begrepen hebt dat je een beetje uit je comfortzone moet stappen om van de verrekte vermoeidheid af te komen.

Naast genoemde lichamelijke weerstand zet je je door het tóch te doen dus ook nog’ns over je geestelijk weerstand heen! Dubbel succes gegarandeerd dus! En als je dit kunt, dan kun je ook allerlei andere stressverwekkende gebeurtenissen beter de baas.

Je kunt het dus ook nog’ns beschouwen als een effectieve anti stress training. Je wordt veerkrachtiger! Het is even wennen, maar kost je maar een minuutje per dag. Ga ervoor!


3. 20 Minuten Wandelen

Naar buiten om een kwartiertje a 20 minuten per dag te gaan wandelen is een vorm van sport die de meesten van ons nauwelijks moeite kost. En dat allemaal zonder dat je overbelasting van je lichaam riskeert! Dat is namelijk met ‘serieuze’ sporten wel vaak het geval, zodat je die – in tegenstelling tot wandelen – meestal niet dagelijks kunt doen.

Bij depressie veroorzaakt door stress is het van groot belang om diverse dagelijkse routines te creëren die een gezond tegenwicht vormen op je negatieve gemoedstoestand.

Wandelen dus: goed voor je bloedsomloop, want je bent in beweging! Deze ontspannen manier van bewegen zorgt ook voor een regelmatige ademhaling. Ook worden er daarbij endorfine aangemaakt, een stofje dat ervoor zorgt dat je veel beter bestand bent tegen stress hebben daarbij bovendien een buitengewoon positief effect op je gemoedstoestand.

Buitenlucht

De buitenlucht zorgt voor extra zuurstof dat door de hersenen worden opgenomen. Dit versterkt de positieve invloed op je gemoedstoestand ook nog eens. Hopelijk ga je plezier krijgen in dit dagelijkse ritueel, bijvoorbeeld in combinatie met het beluisteren van je favoriete muziek op je smartphone of een inspirerende spreker via YouTube.

Kies je ervoor in alle stilte te wandelen, dan doe je daar ook goed aan. De kans is namelijk groot dat je tijdens het wandelen in aanraking komt met je gevoel. Op die manier kun je op creatieve ideeën komen die op hun beurt weer positief effect hebben op je stressklachten.

Wist je trouwens dat wanneer je langer dan een half uur wandelt, je lichaam ook nog’ns overtollig vet begint te verbranden? Dus mocht je deze positieve bijkomstigheid goed kunnen gebruiken: op naar wandelsessies van 45 minuten, een uur of langer!

box ontspanningscursus

Snel en eenvoudig van je stress af met e-cursus ‘Nooit Meer Zorgen of Stress’

Wil jij:

– je beter kunnen ontspannen?
– veel meer positieve energie realiseren?
– de kwaliteit van je dagelijks leven verhogen?

Dan is de e-cursus Nooit meer zorgen of stress een must! Auteur Frank de Moei ondersteunt mensen met uitdagingen op psychologisch gebied. Door zijn uitgebreide kennis en praktijkervaring heeft Frank veel ervaring op het gebied van factoren die mensen uit balans kan brengen. Deze kennis heeft Frank toegepast in zijn cursus ‘Nooit Meer Zorgen of Stress’.

Kromme pijl

Klik hier voor de e-cursus Nooit meer zorgen of stress

PS: Lees ook snel onze andere blogs over het aanpakken van die vervelende stress! Klik op de link hieronder.

Stress? Hoe je het krijgt en hoe je er snel vanaf komt!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *