Zelfvertrouwen Verliezen door Stress

persoon met stress en onzekerheidZelfvertrouwen verliezen door stress is een veelvoorkomend euvel. Door de razendsnelle opkomst van de sociale media kunnen we vandaag de dag meegenieten van elkaars dagelijkse belevenissen.

Foto’s, video’s, tekst. Het is een onophoudelijke en onbeperkte stroom aan input waar we 24/7 op getrakteerd kunnen worden.

Stress en Verlies van Zelfvertrouwen

De meeste mensen zijn druk bezig zijn hun highlights te presenteren en zich te profileren. Het leven lijkt een ware aaneenschakeling van successen te zijn.

Wanneer je je over het algemeen prima voelt en wellicht af en toe een mindere dag hebt kan dat zeker inspirerend zijn. Je voelt je goed en gaat je door alle positiviteit die je contacten publiceren nog beter voelen. Of je voelt je ‘ns wat minder gemotiveerd en de verstrooiing helpt je er weer doorheen. Kortom: je wordt erdoor gestimuleerd!

Andersom kan ook. Je raakt door alle goed nieuws berichten behoorlijk geintimideerd en ja, het grote gevaar ligt op de loer dat je het gevoel krijgt dat je achter loopt bij de rest.

stress en verlies zelfvertrouwen

Je vergeet erbij stil te staan dat je contacten hun mislukkingen, saaie momenten en andere minder geslaagde zaken liever niet delen op deze sociale media. Want, dat is slecht voor de reputatie. In alle gevallen is het adagium succes uitstralen dus.

En ja, het kan zo zijn dat je geen vergelijkbare successen in je leven kunt optekenen of niet bezig bent die te realiseren. Als je dergelijke successen eigenlijk wel nastreeft, heb je een vet probleem. Niet alleen wordt je continu geconfronteerd met succes signalen: de heersende opvatting is dat het dan allemaal aan jezelf ligt. Tja, je zult maar in de categorie lui, zwak, ziek of misselijk worden weggezet.

Sociale Druk

Ziedaar hét basisingrediënt voor het oplopen of verergeren van stress en onzekerheid: je laat je niet stimuleren, maar je hebt je gek laten maken door al die beelden.

Daarnaast is onze maatschappij steeds meer in een stroomversnelling geraakt door de exponentieel groeiende automatisering. Er is zoveel mogelijk. En door de automatisering lijkt het gemak de mens te dienen.

Echter, omdat je hierdoor meer zou kunnen doen in minder tijd, leg je jezelf waarschijnlijk op meer te móeten doen in minder tijd!

Door alle druk die dit met zich meebrengt, bekruipt je het gevoel dat je niet in staat bent optimaal gebruik te maken van al die nagenoeg onbegrensde kansen en mogelijkheden.

Met andere woorden: de lat om continu succesvol te zijn en te blijven lijkt steeds hoger te liggen.

Zonder dat je er erg in hebt ga je met stress en onzekerheid door het leven. Je wilt erbij horen, in dat succesvolle plaatje passen en werkt je suf, maar hebt het gevoel dat het allemaal niet lukt. Je voldoet niet aan ‘de’ verwachting en het knaagt aan je zelfvertrouwen…..

Negatieve Spiraal

Als je onzeker bent sta je vaak veel te lang stil bij tegenslagen en allerlei verwachtingen die maar niet uit schijnen te komen. Daarnaast ben je veel te veel bezig om je op het negatieve in je leven te concentreren.

Heeft iemand heeft je onheus bejegend? Dan blijft het voorval je maar dwarszitten en  voor je het weet gebeurt er alweer iets anders waardoor je je nog minder senang voelt. Je bent in een negatieve spiraal van stress beland die je onzekerheid verergert.

Daar komt nog bij dat we in ons calvinistische landje behoorlijk bescheiden worden opgevoed. Je wordt al snel gezien als een opschepper.

Nadeel hiervan is dat zelfkennis, maar ook geloof in eigen talent ondergesneeuwd is geraakt.

Diep in je onderbewustzijn is die zelfkennis wel aanwezig, maar durf het maar’ns hardop te zeggen!

Schaam je er vooral niet voor. Velen hebben er last van. Weinigen zullen het echter toegeven.

Zelfvertrouwen Terugwinnen

Goed dat je hier bent, want je kunt jezelf herpakken en je zelfvertrouwen terugwinnen! Lees snel verder hoe je dit dan aan zou moeten pakken.

Vraag daarom aan een paar mensen in je omgeving om een half A-4tje over jou op papier te zetten. Wat vinden zij van jou?

Je zult verrast worden door allerlei mooie en interessante gedachten die over jou worden uitgesproken. En dat is geméénd. Wat voor jou vanzelfsprekend is, kan door een ander als heel bijzonder worden ervaren!

Een mooie gelegenheid om kennis te nemen van onverwachte uitspraken, visies en daarnaast bevestigende woorden over jou.

Weet je wat een goed begin is om van je onzekerheid af te komen? Zet al je frustraties eens op een rij en schrijf ze op!

Heb je dit gedaan? Top! Door ze op papier te zetten, breng je het allemaal duidelijk in kaart én ben je bezig het van je af te schrijven. Een veelbeproefd en uitermate succesvol middel!
Als je dit gedaan hebt is de volgende stap dat je gaat nadenken over de zaken die redelijk of zelfs best goed verlopen! Al kost het je nogal wat tijd, ga er echt en serieus mee aan de slag.

Relativeer

Heb je dit goedschiks of desnoods kwaadschiks voor elkaar gekregen? Helemaal goed!

Nu is het zaak dat je veel meer de nadruk gaat leggen op de positieve zaken, zelfs al zijn het er veel minder dan de negatieve punten. Schrijf de positieve punten uitgebreider op en maak er anekdotes van.

Vervolgens ga je de lijst met negatieve zaken relativeren. Wees dankbaar voor wat er wél goed gaat, wat je allemaal wél hebt!

Koppel Je Eigenwaarde Los Van Anderen

Ja, als je je eigenwaarde laat afhangen van anderen, hou je je onzekerheid in stand. Eigenwaarde, het woord zegt het natuurlijk al. Het zal uit jezelf moeten komen.

Het gaat om de band die jij met jezelf hebt. Als je alleen eigenwaarde ervaart wanneer iemand zich positief over je uitlaat, dan heb je geen basis en krijg je vele stressvolle tegenslagen te verduren.

Dus?

Besef dat je het vergroten van je eigenwaarde zélf zult moeten aanpakken. Anders gezegd: De énige persoon die deze ontwikkeling zal kunnen realiseren is nu deze tekst aan het lezen. Jij dus!

Stapsgewijs te Werk Gaan

Gelukkig is alles mogelijk, als je met kleine stappen van start gaat. Als je van het beeld dat je momenteel van jezelf hebt niet bijster vrolijk wordt, dan is het zaak daar zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. En niet getreurd, we gaan je erbij helpen. 🙂 When the going gets tough, the tough get going!

Het is belangrijk om te beginnen bij het begin. Dus laten we eens kijken welke stappen we kunnen zetten.

Hoe kijk je op dit moment naar jezelf?

Het kan zijn dat je jezelf met een overkritische blik bekijkt. Stop! Heeft geen enkele zin, nobody’s perfect.

De kans is groot dat je in meer of mindere mate last hebt van een (soort van) minder- waardigheidscomplex …..

En je begrijpt natuurlijk al lang dat het op die manier allemaal niet op gaat schieten in je professionele leven. Met uitzondering van sommige artiesten en kunstenaars levert zo’n complex voor de meesten van ons niet veel positiefs op.

Welke Gedachten Gaan Er Zoal In Je Om?

Je gedachten beinvloeden je gevoelens. Herken je zaken uit onderstaand rijtje?

Ik:

  • durf bepaalde dingen niet die anderen met gemak doen.
  • voel me niet op m’n gemak tussen allemaal mooie en geslaagde mensen.
  • kan het niet.
  • ben niet goed genoeg.
  • ben een loser en iedereen ziet het.
  • ben te kort, te lang, te dik, te lelijk.
  • ben een mislukkeling.
  • heb altijd pech.

Je voelt ’m waarschijnlijk al aankomen: als je bovenstaande ellende maar vaak genoeg herhaalt, dan ga je er vanzelf in geloven. Je hebt je eigen ellendige waarheid gecreëerd.

Gelukkig hebben we goed nieuws! Jouw huidige waarheid is subjectief. Dus vanaf NU besluit je een perceptie te gaan realiseren die voor je wérkt, de waarheid ligt in het midden.

Ga eens wat aardiger met jezelf om! Met ingang van wanneer dan? Nou, met ingang van NU!

Kortom: weg met bovenstaande nonsense!

Laten we ons liever voortaan zoveel mogelijk beperken tot

Omgekeerde Gedachten Die Voor Je Gaan Werken.

Wat dacht je van onderstaande?

Ik ben:

– gezond!
– uniek!
– een vriendelijk persoon!
– een trotse vader, moeder, broer of zus.

Ik maak fouten en leer daarvan!

– heb een of meer leuke vriend(en).
– accepteer mezelf zoals ik ben.
– zet door, al zit het weleens tegen en al is er soms terugval.
– heb de juiste keuze gemaakt.

Makkelijk gezegd he? Maar eigenlijk ook makkelijk gedaan!

Hoe?

Door het dagelijks oefenen van bovenstaande en/of vergelijkbare uitspraken.

Ja inderdaad dagelijks en dan hardop voor de spiegel (of waar je maar wilt) uit te spreken ga je je na verloop tijd al veel beter voelen.

Snel en eenvoudig van je stress af met e-cursus ‘Nooit meer zorgen of Stress’

Wil jij:

je beter kunnen ontspannen?

veel meer positieve energie realiseren?

de kwaliteit van je dagelijks leven verhogen?

Dan is de e-cursus Nooit meer zorgen of stress een must! Auteur Frank de Moei ondersteunt mensen met uitdagingen op psychologisch gebied. Door zijn uitgebreide kennis en praktijkervaring heeft Frank veel ervaring op het gebied van factoren die mensen uit balans kan brengen. Deze kennis heeft Frank toegepast in zijn cursus ‘Nooit meer zorgen of Stress’.

box ontspanningscursus Kromme pijl

Klik hier voor de e-Cursus Nooit meer Zorgen of Stress

PS: Lees ook snel onze andere blogs over het aanpakken van die vervelende stress! Klik op de link hieronder.

Stress? Hoe je het krijgt en hoe je er snel vanaf komt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *